Hoe werkt overstappen naar een andere internet provider

Wij leggen het je stap voor stap uit

Heb je een prachtige aanbiedingen gekregen van een andere internetprovider? Of ben je niet meer tevreden met je huidige provider en wil je daarom de overstap naar een andere internetprovider maken? Bij het overstappen naar een andere internetprovider moet je rekening met enkele zaken houden; in dit artikel geven we jou alle relevante informatie over deze overstap. Na het lezen van dit artikel weet je exact hoe je moet overstappen, waar je zoal van kunt profiteren en waar je op moet letten. Daarnaast bespreken we ook naar welke internetproviders je zoal over kan stappen en wat mogelijke beweegredenen zijn om over te stappen. Ben je benieuwd geworden? Lees op je gemakje dit artikel door, bereid je goed voor en laat de overstap vlekkeloos verlopen.

Inhoud

  • 1. Hoe werkt overstappen naar een andere internet provider
  • 2. Waarom zou je willen overstappen?
  • 2.1. Besparen op kosten
  • 2.2. Kwaliteit van snelheid en bereik internetdiensten
  • 2.3. Klachten over de service van de provider
  • 2.4. Huidige provider levert geen Glasvezel Internet
  • 3. Naar welke provider kan je overstappen?
  • 4. Hoe werkt het overstappen?
  • 5. Wat is de overstapservice?
  • 6. Hoe werkt het installeren?
  • 7. Tips bij het overstappen
  • 8. Wat gebeurt met jouw e-mailadres bij een overstap?
  • 9. Wat gebeurt met jouw telefoon nummer bij een overstap?
  • 10. Wat gebeurt met jouw telefoon nummer bij een overstap?

Waarom zou je willen overstappen?

Allereerst kijken we graag naar bovenstaande vraag; wat zijn nou redenen om over te stappen naar een andere internetprovider? Er kunnen daarvoor meerdere redenen bestaan. Hieronder lees je de meest voorkomende redenen om over te stappen naar een andere provider.

naadloos-overstappen

1. Besparen op kosten

De meest voorkomende reden heeft ongetwijfeld met het kostenplaatje te maken. Veel huishoudens maken er namelijk een sport van om jaarlijks alle abonnementen en contracten na te lopen. Als blijkt dat je bij provider A minder per jaar hoeft te betalen dan bij provider B, is het uiteraard een logische stap om over te stappen.

Het gaat daarbij overigens niet alleen om het maandtarief, maar ook zeker om een welkomstbonus. Aan het einde van het jaar stunten veel internetproviders met fraaie welkomstcadeaus. Op het gebied van kosten is het zodoende zeker interessant om over te stappen. Maar, dat is zeker niet de enige reden waarom mensen besluiten om te switchen van internetprovider.

Kwaliteit van snelheid en bereik internetdiensten

2. Kwaliteit van snelheid en bereik internetdiensten

Het kan namelijk ook met de prestaties van de internetprovider te maken hebben. De meeste providers hebben een prima dekking in Nederland, maar dat kan nogal van adres tot adres verschillen.

Door een postcodecheck uit te voeren, kan je achterhalen welke providers op jouw adres de beste prestaties kunnen leveren. Onder de beste prestaties vallen in dit geval de stabiliteit én de snelheid van het internet. Als je bij provider A van een betere snelheid kunt genieten, is het interessant om over te stappen naar deze internetprovider.

Klachten over de service van de provider

3. Klachten over de service van de provider

Ook kan het zo zijn dat je niet tevreden bent over de service van een provider. Als je bijvoorbeeld op Twitter gaat kijken, zie je altijd wel tweets voorbijkomen van mensen die hevige discussies voeren met de klantenservice van de providers.

Als jij ook problemen met de service van jouw provider hebt, is dat een prima reden om over te stappen naar een andere provider. De hoop daarbij is uiteraard dat de nieuwe provider wel de gewenste service kan leveren.

huidige-provider-levert-geen-glasvezel-Internet

4. Huidige provider levert geen Glasvezel Internet

Tot slot willen we nog benoemen dat ook de komst van glasvezelinternet voor een overstap kan zorgen. Nog niet alle providers zijn namelijk in staat om glasvezelinternet te leveren.

Als jij nu al gebruik van glasvezelinternet wenst te maken, is het wellicht noodzakelijk om de overstap naar een andere internetprovider te maken. De verwachting is dat in de nabije toekomst alle providers meerdere soorten glasvezelinternet abonnementen aan gaan bieden.

Nog geen glasvezel beschikbaar? Lees hier meer over waarom je geen glasvezel internet kan heben.

Naar welke provider kan je overstappen?

In Nederland zijn we gezegend met een prima internet infrastructuur. Dit is onder meer te danken aan verschillende, grote providers. Deze grote providers bieden vanuit eigen naam abonnementen aan, maar maken hierbij ook gebruik van zogeheten Mobile Virtual Network Operators. Dit zijn providers die onder eigen naam functioneren, maar gebruik maken van het netwerk van de grote provider. 


Onder de grote providers in Nederland kunnen we Ziggo, KPN en T-Mobile scharen. Deze providers hebben een behoorlijk marktaandeel in Nederland en dat is onder meer te danken aan de stabiele netwerken. Maar, je kunt uit nog veel meer providers kiezen. In onderstaande lijst hebben wij de providers op een rijtje gezet die op het moment actief zijn in Nederland zijn:

Al deze internetproviders maken gebruik van een specifiek netwerk en bieden verschillende soorten internetabonnementen aan. Mede daarom is het onwijs belangrijk om deze abonnementen goed met elkaar te vergelijken. Via onze website, internet-vergelijk.com, ben je in staat om deze abonnementen op een gedegen en snelle manier met elkaar te vergelijken. Hierdoor ben je in staat om altijd de juiste keuze te gaan maken.

Hoe werkt het overstappen?

Heb je interesse om een overstap te maken? Dan heb je daar ongetwijfeld één van bovenstaande redenen voor. Op het moment dat je het idee hebt om over te gaan stappen, moet je eerst een goed vergelijk gaan maken. Waar ben je naar op zoek? Welk budget wil je uitgeven aan je internetabonnement? En wat verwacht je op het gebied van service, internetsnelheid en stabiliteit van het internet?


Ons advies is om via onze website de verschillende internetabonnementen met elkaar te vergelijken. Focus je daarbij niet op bijvoorbeeld alleen de prijs, maar probeer naar het totaalplaatje te kijken. Op die manier ben je in staat om de beste keuze te gaan maken. Voer uiteraard ook een postcodecheck uit, aangezien je daarmee inzichtelijk krijgt welke providers op jouw postcode actief zijn. Bij het vergelijken is het ook aan te raden om naar een eventueel welkomstcadeau te kijken; een dergelijk welkomstcadeau kan nét dat beetje extra geven om voor een bepaalde internetprovider te kiezen.


Heb je eenmaal het gewenste internetabonnement gevonden? Dan kan je dit abonnement via onze website direct afsluiten bij de nieuwe provider. Daarbij kan je aanvinken of je gebruik wenst te maken van de overstapservice of niet. Hieronder geven we jou graag iets meer informatie over de overstapservice.

Wat is de overstapservice?

Wat is de overstapservice?

Bij het overstappen naar een andere internetprovider kan je gebruik maken van de overstapservice. Deze service houdt in dat je nieuwe internetprovider contact op gaat nemen met je huidige internetprovider. Deze providers regelen onderling vervolgens de overstap. Dit betekent onder meer dat het contract bij je huidige internetprovider stopgezet moet worden én dat vanaf diezelfde datum het contract bij je nieuwe internetprovider in moet gaan. Door van de overstapservice gebruik te maken, kan je in ieder geval profiteren van gemak. Je hebt zelf geen omkijken naar de overstap; nee, de nieuwe internetprovider neemt al het werk voor jou uit handen. Daarbij ben je verzekerd van een prima service. De nieuwe internetprovider wil immers laten zien dat je terecht voor hun gekozen hebt.


Het is overigens niet verplicht om van de overstapservice gebruik te maken. Wil jij graag alles in eigen beheer houden? Wil je 100% zeker weten dat de overstap goed gaat? Dan is het ook mogelijk om zelf het contract bij je huidige provider op te zeggen. Hierbij moet je wel enig overleg voeren met de nieuwe internetprovider, aangezien je niet één of meerdere dagen zonder internet wilt komen te zitten. De einddatum van het huidige contract en de startdatum van het nieuwe contract moeten daarom exact gelijk zijn.


Het is overigens niet verplicht om van de overstapservice gebruik te maken. Wil jij graag alles in eigen beheer houden? Wil je 100% zeker weten dat de overstap goed gaat? Dan is het ook mogelijk om zelf het contract bij je huidige provider op te zeggen. Hierbij moet je wel enig overleg voeren met de nieuwe internetprovider, aangezien je niet één of meerdere dagen zonder internet wilt komen te zitten. De einddatum van het huidige contract en de startdatum van het nieuwe contract moeten daarom exact gelijk zijn.


Als je gaat verhuizen, is het overigens aan te raden om zélf de overstap te regelen. Je verhuizing neemt immers wat administratie gevolgen met zich mee, waardoor je beter deze overstap zelf in goede banen kunt gaan leiden. Zeg daarbij uiteraard wel het huidige abonnement op je oude adres tijdig op.

Hoe werkt het installeren?

Als je een nieuw internetabonnement afsluit, heb je ook een nieuw internet modem nodig. Alle internetproviders gebruiken hun eigen modems; hier is het abonnement dan ook op afgestemd. Als je een overstap gaat maken, betekent dit dus dat je een nieuw modem moet (laten) installeren. Heb je enig idee hoe deze installatie werkt? In principe heb je de keus uit twee mogelijkheden:


  • 1. Je kunt er allereerst voor kiezen om het nieuwe modem zelf te gaan installeren. Dit is tegenwoordig niet meer al te lastig, aangezien je van de provider een duidelijke instructie meegeleverd krijgt. Bij veel internetproviders krijg je een zogeheten installatiepakket geleverd. In dit pakket vind je het modem terug, vind je eventueel de juiste kabels terug en vind je een duidelijke instructie terug. Met deze instructie zou je in staat moeten zijn om zelf het internet in huis te installeren. Lukt dat niet? Dan kan je uiteraard altijd contact opnemen met de klantenservice van je nieuwe internetprovider.


  • 2. Je kunt ervoor kiezen om een monteur van de provider langs te laten komen. Deze monteur zorgt ervoor dat het internet geïnstalleerd wordt én dat het internet direct geoptimaliseerd wordt. Dat betekent dat je overal in huis van dezelfde snelheid en stabiliteit kunt genieten. Als je deze monteur langs wilt laten komen, moet je goed op de kosten letten. Sommige internetproviders bieden deze dienst gratis aan, terwijl andere providers hier een bepaald bedrag voor hanteren. Laat je dus goed informeren en loop zodoende niet tegen onverwachte kosten aan.

Tips bij het overstappen

Wil je gaan overstappen naar een andere internetprovider? Dan is het dus allereerst zaak om de verschillende internetabonnementen met elkaar te vergelijken. Bij dit vergelijk én ook bij de overstap is het belangrijk om op enkele zaken te letten. De belangrijkste zaken hebben wij in onderstaand rijtje met handige tips verwerkt:

  • 1. Let altijd goed op de contracttermijn; sluit je een contract voor 1 jaar of voor 2 jaar af? Dit kan mogelijk van invloed zijn op de maandprijs, maar is uiteraard ook van invloed op je flexibiliteit. Met een contract voor 1 jaar ben je immers een stuk flexibeler.


  • 2. Maandelijks opzegbaar; bekijk daarnaast of het ook mogelijk is om je contract maandelijks op te zeggen. In sommige gevallen behoort dit tot de mogelijkheden. Met een dergelijke ‘clausule’ ben je onwijs flexibel.


  • 3. Let op een welkomstcadeau; sommige providers stunten behoorlijk met aantrekkelijke welkomstcadeaus. Richt daarom je pijlen niet alleen op het maandtarief, maar ook dit op welkomstcadeau.


  • 4. Let goed op het soort internet; ga je voor glasvezelinternet of voor ADSL internet? Deze twee soorten internet verschillen behoorlijk op het gebied van bijvoorbeeld snelheid. Bekijk daarom of glasvezelinternet op jouw adres reeds aanwezig is en of je daar interesse in hebt.


  • 5. Overweeg eventueel een alles-in-1-pakket; kostentechnisch en op het gebied van gemak kan het uiterst interessant zijn om een alles-in-1-pakket af te sluiten. Met een dergelijk pakket geniet je van zowel internet, televisie als vast bellen. Door deze abonnementen in één pakket te bundelen, is het mogelijk om een flinke hoeveelheid geld te besparen.


  • 6. Maak gebruik van de overstapservice; je hebt hierboven meer informatie over de handige overstapservice kunnen lezen. Ons advies is om gebruik te maken van deze service; gemak dient de mens!

Wat gebeurt met jouw e-mailadres bij een overstap?

Wat gebeurt met jouw e-mailadres bij een overstap?

Heb je op dit moment een e-mailadres van jouw huidige internetprovider? Dan verlies je dit e-mailadres bij een overstap. Ons advies is daarom om een e-mailadres bij bijvoorbeeld Hotmail, Gmail of Yahoo aan te maken. Je bent er hierdoor van verzekerd dat je jouw e-mailadres oneindig kunt gebruiken, ongeacht de aantal keren dat je overstapt.

Wat gebeurt met jouw telefoon nummer bij een overstap

Wat gebeurt met jouw telefoon nummer bij een overstap?

Kies je ervoor om ook met telefonie over te stappen naar een andere provider? Dan bestaat de kans dat jij je huidige telefoonnummer verliest. Om dit te voorkomen kun je de provider waarnaar je overstapt vragen of zij het telefoonnummer willen overnemen van je vorige provider. Zij nemen dan het telefoonnummer over van de oude provider. Zo kun jij ook na de overstap gebruik blijven maken van je huidige telefoonnummer. Dit heet ook wel overstappen met nummerbehoud.

besluit

Besluit

In dit artikel heb je alle informatie kunnen vinden over het overstappen naar een andere internetprovider. Dankzij de informatie en tips uit dit artikel kan je de overstap in goede banen (laten) leiden. Op onze website vind je niet alleen dergelijke, relevante informatie, maar je kunt bij ons ook alle internetabonnementen met elkaar vergelijken. Heb je het gewenste internetabonnement gevonden? Dan kan je deze ook via onze website direct afsluiten!

Laatste nieuws & tips

Lees meer