Math Murdock

date-icon · 4 minuten leestijd

Waar ligt glasvezel in Nederland? En hoe wordt het aangelegd?

Wat is glasvezel eigenlijk precies, waar vind je het en hoe wordt het aangelegd? Wat zijn de voor- en nadelen van glasvezel? Al deze vragen komen in dit artikel aan bod.

Inhoud

  1. Waar ligt glasvezel in Nederland? En hoe wordt het aangelegd?
  2. Wat is glasvezel?
  3. Het glasvezelnetwerk in Nederland
  4. De voordelen van glasvezel
  5. Het proces voor het aanleggen van glasvezel
  6. Factoren die de aanleg beïnvloeden
  7. Ik heb nog geen glasvezel
  8. Hoe ziet de aanleg van glasvezel in een woonwijk eruit?
  9. Hoe gaat dit in zijn werk?
  10. Welke providers bieden glasvezel aan?

Wat is glasvezel?

Voor het gebruik van snel internet gebruikt men tegenwoordig glasvezelkabels. Dit zijn hele dunne draadjes van glas, waar licht supersnel doorheen kan bewegen. Door heel Nederland vind je glasvezelkabels. Dit is een groot open netwerk waar alle providers gebruik van kunnen maken. Glasvezel is op dit moment de beste manier om snel en efficiënt gebruik te kunnen maken van internet.

Het glasvezelnetwerk in Nederland

In maar weinig landen binnen Europa vind je glasvezel tot aan de woning (Fiber-to-the-home of wel FTTH). Nederland is één van die landen. In Nederland hebben zo’n 2,7 miljoen woningen een aansluiting op het glasvezelnetwerk.

Hier boven vind je de glaskaart van Nederland waarbij je kan zien hoeveel procent glasvezel in een woonomgeving bevat. Je kunt nagaan of jouw huis ook een glasvezelaansluiting heeft via deze link. Het aantal huishoudens met glasvezel groeit en het is de bedoeling om op termijn alle huishoudens aan te sluiten op het glasvezelnetwerk, maar dit kost tijd. Het streven is om dit binnen vijf jaar te verwezenlijken.

De voordelen van glasvezel

Er zijn eigenlijk geen nadelen aan glasvezel, behalve dan dat nog niet ieder huishouden in Nederland is aangesloten. Hieronder de voordelen van glasvezel:

• Het overbruggen van grote afstanden

• Stabiel internet

• sneller download & upload tot wel 1G Mbit/s

• Meerdere apparaten tegelijk gebruiken zonder problemen

• Minder tot wel geen internetstoringen

Je kan dus bijvoorbeeld probleemloos tijdens het downloaden van een film ook tegelijkertijd muziek streamen en berichten versturen en gamen, zonder dat het gaat haperen of heel erg traag wordt.

Wie legt het aan

In Nederland wordt 80% van het glasvezelnetwerk beheerd door KPN NetwerkNL (voorheen Reggefiber). Zij zijn verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van het glasvezelnetwerk.

Naast KPN NetwerkNL is investeringsmaatschappij CAIW (voorheen CIF) de grootste op dit gebied. Zij zijn vooral werkzaam in de regio waar kabelaar Caiway actief is (voornamelijk Westland en Twente).

Het proces voor het aanleggen van glasvezel

Nog niet overal in Nederland is glasvezel aangelegd, maar een bedrijf kan overal een glasvezelverbinding laten aanleggen. Als particulier ben je afhankelijk van de provider. Hieronder de betreffende stappen:

  1. Ondertekening contract
  2. De aannemer maakt een plan voor de graafwerkzaamheden
  3. Aanvragen vergunningen
  4. De aannemer start met graven

Factoren die de aanleg beïnvloeden

Allerlei factoren hebben invloed op het proces, bijvoorbeeld het weer (denk aan vorst), snelwegen in de buurt, water in de buurt van de kabels of als er zijn speciale vergunningen nodig. Dat zijn allemaal factoren waar men rekening mee moet houden bij het aanleggen van glasvezel.

In sommige gevallen liggen er al buizen in de grond die gebruikt kunnen worden om glasvezel in aan te leggen en soms is er alleen maar een aansluiting nodig van de hoofdkabel naar jouw meterkast.

Ik heb nog geen glasvezel

Als er in jouw woonwijk glasvezel wordt aangelegd, krijg je hierover een bericht van je gemeente en in de lokale kranten wordt er hoogst waarschijnlijk ook aandacht aan besteed. De aanleg van glasvezel is een arbeidsintensief proces dat van wijk tot wijk moet gebeuren. Het is daarom niet goedkoop en er moet ook genoeg interesse in de wijk zijn met minstens dertig procent van de bewoners, voordat een glasvezellegger zo’n investering aangaat.

Meld je hier aan voor in aanmerking voor glasvezel in jou woonwijk.

Hoe ziet de aanleg van glasvezel in een woonwijk eruit?

Het zal een tijdje rommelig in de straat zijn met openliggende trottoirs en zo en de auto’s moeten even aan de kant. Tijdens het proces wordt er met je overlegd wanneer het nodig is dat je thuis bent. Waarschijnlijk komt er ook een medewerker van de glasvezellegger persoonlijk bij je langs om alles door te spreken. De aanleg zelf kost jou niets, maar jouw toestemming is wel nodig. Je bent ook niet verplicht om over te stappen naar een provider die glasvezel in het pakket heeft.

Hoe gaat dit in zijn werk?

De glasvezelkabel moet door de buitenmuur van jouw huis naar binnen worden geboord. Waar dat precies is, dat mag je zelf aangeven. Er wordt vervolgens een FTU in jouw huis geplaatst (een speciaal modem). Als je bent aangesloten bij een provider die glasvezel aanbiedt, dan worden de betreffende apparaten aangesloten zodat je meteen gebruik kunt gaan maken van het glasvezelnetwerk.

Welke providers bieden glasvezel aan?

De drie grootste aanbieders van glasvezel in Nederland zijn KPN, Vodafone en Tele2. Telfort heeft een scherp tarief en is een dochteronderneming van KPN. Zoek je vooral een provider met een goede service, dan is XS4ALL Glasvezel een goed alternatief. Andere aanbieders zijn Budget, T-Mobile, Youfone, Online.nl, Fiber, Caiway,Tweak of Stipte. Er zijn ook regionale providers die glasvezel aanbieden, zoals bijvoorbeeld OnsBrabantNet. Vergelijk zelf welke providers in jouw postcodegebied werkzaam zijn en glasvezel aanbieden hier