Opgelet! SIM, Micro of Nano simkaart

Welk formaat moet ik hebben?

simkaart-3-types

Bij het bestellen van het juiste Sim Only abonnement is het belangrijk dat je kijkt naar of het abonnement wel bij je past. Hier gaat het niet alleen om de prijs en hoeveel data je krijgt. Bij een Sim Only abonnement speelt de simkaart zelf ook een belangrijke rol. Welke simkaart kun je gebruiken voor welke telefoon en welke niet?

Inhoud

 • 1. Opgelet! SIM, Micro of Nano SIM
 • 2. Drie verschillende formaten
 • 3. Welke SIM heb je nodig?
 • 3.1 Apple telefoons
 • 3.2 Samsung telefoons
 • 4. Overgaan van de verschillende formaten
 • 4.1 SIM kleiner maken
 • 4.2 SIM groter maken
 • 5. Beste deals vind je hier
 • 6. Vanwaar de verschillende SIM kaarten formaten?
 • 6.1 De soort telefoon
 • 6.2 Hoe oud het model is
 • 6.3 Het merk
drie-verschillende-formaten

Drie verschillende formaten

Er zijn drie verschillende formaten op het gebied van simkaart: de regulier SIM, de micro-sim en de nano-sim. Het verschil in deze simkaarten zit hem in de grootte. De reguliere SIM is de grootste van de drie, die perfect past in de meeste simlockvrije telefoons, zowel smartphone als gewone telefoon. Bij de micro-sim is het formaat al een stuk kleiner, doordat het plastic dat om de microchip zit waar alle gegevens op staan kleiner is. Bij de nano-sim heb je bijna alleen maar de chip zelf. Bij het bestellen van je Sim Only abonnement is het belangrijk dat je aangeeft welk formaat je nodig hebt. Hierbij is het belangrijk dat je weet welk formaat er past bij jouw soort telefoon.

Welke SIM heb je nodig?

In elke telefoon is de kans groot dat je een andere simkaart nodig hebt. Om je te helpen met welk formaat je nodig hebt zijn hier enkele tips waar je op kunt letten.

Apple telefoons

Telefoon Simkaart type
iPhone 11 Pro Max Nano SIM
iPhone 11 Pro Nano SIM
iPhone 11 Nano SIM/eSIM
iPhone XS Max Nano SIM/eSIM
iPhone XR Nano SIM/eSIM
iPhone X Nano SIM
iPhone SE Nano SIM
iPhone 8,7,6,5 (s/plus) Nano SIM
iPhone 4 (S) Micro SIM
iPhone 3GS Reguliere SIM
Provider Aansluitkosten
KPN €25
Vodafone/Ziggo €25
Simpel €20
Ben €20
Lebara €15
Simyo €14,99

Onder voorbehoud van wijzigingen. Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend.

Samsung telefoons

Telefoon Simkaart type
Samsung Galaxy A10e, A20, A50 Nano SIM
Samsung Galaxy S6, S6 Edge, S6 Edge Plus, S6 Active Nano SIM
Samsung Galaxy Fold Nano SIM/eSIM
Samsung Galaxy S7, S7 Edge, S7 Active Nano SIM
Samsung Galaxy S8, S8+, S8 Active Nano SIM
Samsung Galaxy S9, S9+ Nano SIM
Samsung Galaxy S10, S10+, S10e, S10 5G Nano SIM
Samsung Galaxy Note 5, 7, 9 Nano SIM
Samsung Galaxy Note 10 Nano SIM
Samsung Galaxy Core Prime Micro SIM
Samsung Galaxy Express Prime (2) Micro SIM
Samsung Galaxy Express Prime 3 Nano SIM
Samsung Galaxy J2 Micro SIM
Samsung Galaxy Core Prime Micro SIM
Samsung Galaxy J3 (alle modellen) Nano SIM
Samsung Galaxy J7 (2016) Micro SIM
Samsung Galaxy J7 (alle modellen na 2016) Nano SIM

Onder voorbehoud van wijzigingen. Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend.

Bekijk hier voor alle telefoons

Overgaan van de verschillende formaten

Heb je nu een oudere simkaart die je graag wilt behouden, maar past deze niet op de door jou gewilde nieuwe telefoon? Geen zorgen, want je kunt je simkaart meestal nog steeds gebruiken. Omdat de gegevens die op de kaart hetzelfde zijn hoef je alleen het formaat aan te passen.

sim-kleiner-maken

SIM kleiner maken

Veel providers werken tegenwoordig met een 3-in-1 combikaart. Deze simkaart begint in het formaat van een reguliere SIM, maar kun je zelf naar het juiste formaat aanpassen door de juiste grootte uit te drukken. Jouw simkaart kan dan in elke telefoon geplaatst worden, zonder problemen.

sim-houders

Mocht je nu een oudere SIM hebben die geen 3-in-1 combikaart heeft, dan kun je je kaart ook laten bijknippen. Ga hiervoor naar een telecomspecialist, het liefst die van je eigen provider, en laat een medewerker je kaart met een speciaal tangetje bijknippen naar het gewenste formaat. Ga niet zelf proberen te knippen, hierdoor kun je de kaart beschadigen en is deze niet meer bruikbaar.

sim-groter-maken

SIM groter maken

Heb je toch weer een micro-sim nodig in plaats van een nano, dan is het mogelijk je kaart in een speciale houder te leggen waar de chip precies inpast. Gebruik je een 3-in-1 combikaart, bewaar dan altijd de uitgedrukte omhulsels. Anders kun je deze ook bij je provider los kopen.

Beste deals vind je hier

De juiste simkaart vinden klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Toch kan het heel simpel zijn. Als je gebruik maakt van de vergelijker op Internet-Vergelijk.com kun je altijd direct zien welke SIM er nodig is voor jouw nieuwe telefoon. Je kunt hier ook direct je Sim Only abonnement afsluiten en geld besparen vanwege de beste deals. Jouw nieuwe SIM voor iPhone, Samsung of welke telefoon je dan ook wilt hebben vind je hier snel en voordelig en mocht je vragen hebben, dan kun je deze direct stellen en daardoor de beste telefoon met bijpassende SIM en abonnement bestellen.

Vanwaar de verschillende SIM kaart formaten?

De soort telefoon

Sinds de grote opmars van de verschillende soorten smartphones is het bijna niet meer te bedenken dat er ook telefoons bestaan die alleen voor bellen en sms’en bedoeld waren. Toch worden deze nog veel gebruikt, met name door senioren en mensen die familie of vrienden in het buitenland hebben en daarmee willen bellen. Vooral de reguliere SIM wordt gebruikt in de eenvoudigere telefoons. Dit kun je goed zien omdat je de kaart vaak achter de batterij vastzet en hier genoeg ruimte is om het grotere kaartje in te plaatsen.

Hoe oud het model is

De werking van de verschillende simkaarten is zo goed als hetzelfde. De reden dat de kaart steeds kleiner gemaakt wordt, is omdat er dan meer ruimte in de telefoon over is voor nieuwere technologieën. Hoe nieuwer en geavanceerder je smartphone is, hoe groter de kans dat je een nano-sim nodig hebt. Vooral bij iPhones is dit het geval. Apple is sinds de iPhone 5 overgestapt op nano-sim, terwijl je voor de 4S nog een micro-sim kunt gebruiken. Ook merken als Samsung, HTC, Lumia, Huawei en Motorola gebruiken voor hun nieuwere modellen de nano-sim. Let dus goed op uit welk bouwjaar je telefoon komt.

Het merk

Zoals hierboven al aangegeven hangt het ook van het merk zelf af welke simkaart je nodig hebt. Apple is na de iPhone 4S overgestapt, terwijl HTC de nano-sim gebruikt sinds de One M8 en Motorola vanaf de Moto X. Samsung wisselt vaak af, dus moet je goed kijken welk model jij hebt en welke sim daarbij hoort. Zo is de Galaxy S9 al een nano-sim, maar de K Zoom gebruikt nog steeds micro. Wel kun je al zeggen dat vanaf de Galaxy S6 de reguliere lijn op nano-sim werkt.

Laatste nieuws & tips

Lees meer