Math Murdock

date-icon · 6 minuten leestijd

Wanneer krijg je BKR registratie bij een telefoonabonnement? Lees hier de werking & de gevolgen

In Tiel is het kredietregistratiebureau Bureau Krediet Registratie (BKR) gevestigd. Dit bedrijf houdt in een elektronisch dossier alle vormen van afgesloten krediet bij.

Hieronder vallen onder andere leningen, creditcards én sinds 1 mei 2017 ook telefoonabonnementen. Althans; de telefoonabonnementen vallen er in bepaalde situaties onder. Wij vertellen je in dit artikel graag alles over de werking van een BKR registratie bij een telefoonabonnement. Daarbij bespreken we uiteraard ook wat de eventuele gevolgen van een BKR registratie zijn.

Inhoud

  1. Wanneer krijg je BKR registratie bij een telefoonabonnement? Lees hier de werking & de gevolgen
  2. Waarom bestaat BKR?
  3. BKR registratie bij een telefoonabonnement
  4. Positieve- & negatieve BKR registratie
  5. Hoe kan je onder de BKR registratie uitkomen?
  6. De gevolgen van een BKR registratie
  7. Hoe kies je de juiste telefoon en het goedkoopste abonnement?

Waarom bestaat BKR?

Met de oprichting van dit registratiesysteem wordt geprobeerd om te voorkomen dat mensen leningen aangaan die zij helemaal niet kunnen betalen. Bij onder meer het afsluiten van een hypotheek wordt naar mogelijke BKR registraties gekeken. Heb jij al meerdere registraties in dit elektronische dossier staan? Dan is de kans aanwezig dat je helemaal geen hypotheek kunt krijgen. Ook kunnen deze registraties van invloed zijn op de hoogte van de hypotheek.

Sinds 1 mei 2017 heeft de overheid bepaald dat telefoonabonnementen ook onder de BKR registraties vallen. Maar, dat is niet altijd zo het geval. Wanneer krijg je dan wel een BKR registratie bij een telefoonabonnement?

BKR registratie bij een telefoonabonnement

Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om een abonnement af te sluiten. Daarbij betaal je maandelijks een bedrag, waardoor je gebruik kunt maken van de telefoon. Dit maandelijkse bedrag valt uiteen te splitsen in twee elementen:

  • De aanschafwaarde van de telefoon
  • Het verbruik van de telefoon

De verschillende providers bieden dergelijke abonnement aan, zodat de initiële investering een stuk lager ligt. In plaats van dat je ongeveer 1000 euro voor een nieuwe iPhone moet betalen, kan je dit bedrag over een looptijd van bijvoorbeeld 24 maanden uitspreiden. Dit klinkt uiterst aantrekkelijk, maar is het zeker niet altijd.

Het gevaar schuilt namelijk dat je meerdere van dergelijke abonnementen af gaat sluiten. Dat hoeven niet per sé telefoonabonnementen te zijn, maar kunnen bijvoorbeeld ook leningen en/of creditcards zijn. Onder aan de streep leen je op dat moment behoorlijk veel. Je hoeft maar één financiële tegenvaller te hebben en je komt al in de problemen. Om die situaties te voorkomen, heeft het BKR de volgende stelregel bedacht:

Indien je een abonnement met inbegrepen een toestel van meer dan € 250 euro afsluit, wordt dit bij de stichting BKR geregistreerd.

Is het mogelijk om een dergelijke BKR-registratie te voorkomen? Ja, daar heb je eigenlijk één mogelijkheid voor: de aanschafprijs van het toestel zelf betalen. Vervolgens neem je alleen een Sim Only abonnement bij een provider af. Een BKR-registratie kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je hypotheek. Daarover lees je later meer in dit artikel.

Positieve- & negatieve BKR registratie

De Stichting BKR maakt onderscheid tussen positieve en negatieve BKR registraties. Normaliter wordt een telefoonabonnement altijd onder de noemer ‘positieve registratie’ geschaard. Indien je de maandelijkse kosten voor je abonnement niet meer kunt betalen, kan deze registratie omgezet worden naar een negatieve registratie. Dat is ook het geval als je bijvoorbeeld een lening niet meer terug kunt betalen. Op het moment dat je een negatieve BKR registratie telefoon hebt, kan dat behoorlijke gevolgen hebben.

Op het moment dat jij netjes maandelijks de kosten voor je telefoon weet te betalen, blijft jouw BKR registratie positief.

Hoe kan je onder de BKR registratie uitkomen?

De stelregel is dat je een BKR registratie krijgt als je een abonnement afsluit met daarin inbegrepen een toestel van meer dan 250 euro. Dat is tegenwoordig al snel het geval, aangezien de nieuwe smartphones van bijvoorbeeld Apple en Samsung (fors) duurder zijn. Je kunt er ook voor kiezen om het toestel volledig zelf te betalen. In dat geval betaal je de kosten voor het toestel in één keer, waarna je maandelijks alleen voor de bel-, internet- en sms kosten hoeft te betalen. Hierbij spreken we van telefoon abonnementen zonder BKR registratie.

Daarnaast bieden sommige providers ook nog een oplossing aan. Zij bieden namelijk aan dat je het bedrag tot aan maximaal 250 euro zelf gaat betalen. Stel nou dat je een nieuwe smartphone van 750 euro wilt betalen. In deze situatie betaal je een bedrag van € 501,00. De lening (het abonnement) die je dan aangaat, heeft een toestel inbegrepen met een waarde van € 249,00. Dat bedrag ligt onder de grens van de BKR registratie. Zodoende kan je een BKR registratie voorkomen. Het overgebleven bedrag van € 249,00 dien je vervolgens wel in de looptijd van het abonnement af te betalen.

De gevolgen van een BKR registratie

Ben je op zoek naar een nieuw telefoonabonnement? Dan wil je ongetwijfeld weten wat de mogelijke gevolgen van een BKR registratie zijn. Zoals eerder al gezegd; de gevolgen kunnen verstrekkend zijn. Als je een positieve BKR registratie hebt, kan je bijvoorbeeld een minder hoge hypotheek verkrijgen. De hypotheekverstrekker ziet jouw telefoon abonnement als een lening. Die lening moet je maandelijks afbetalen, waardoor dit een mogelijk risico voor de maandelijkse afbetaling van de hypotheek is. Op basis van dat risico wordt het maximale hypotheekbedrag naar beneden bijgesteld.

Op het moment dat je een negatieve BKR-registratie hebt, kan je een hypotheek sowieso wel vergeten. De negatieve registratie geeft immers aan dat je niet in staat bent om leningen terug te betalen. Een hypotheekverstrekker gaat het risico simpelweg niet lopen om jou dan alsnog een hypotheek te verstrekken. Het advies is dan ook om te allen tijde een negatieve BKR-registratie te voorkomen. Wil je ook geen positieve telefoon BKR-registratie? Dan kan je één van bovengenoemde opties in overweging nemen.

Hoe kies je de juiste telefoon en het goedkoopste abonnement?

Nu je weet wat een BKR-registratie is en wat de gevolgen van zou kunnen zijn is het handig om eerst goed te kijken wat je precies te besteden hebt. Nadat je weet wat je te besteden hebt, kan je twee dingen doen:

Een telefoon uitkiezen met daarbij een passend abonnement

De telefoon loskopen en daarbij een Sim Only abonnement aanschaffen

Wanneer je dus voor optie 1 kiest dan kan het zo zijn dat je een BKR-registratie krijgt omdat de meeste telefoons zoals een Apple of een Samsung veel duurder zijn dan €250. Of je kan voor de tweede optie kiezen waarbij je dus wel in het begin veel moet aanschaffen, maar op langer termijn veel meer bespaard en dus ook zonder BKR-registratie rondloopt.

Voor beide deze twee opties kunnen wij je goed helpen met welk abonnement het goedkoopste is. Wij hebben namelijk een telefoonabonnementen vergelijker en een Sim Only vergelijker. Bij beide vergelijkers heb je de optie om te filteren om zo vervolgens alle abonnementen te zien die aan jouw wensen moeten voldoen en dus ook goedkoopste is. Start hier onder met vergelijken en bespaar!

Telefoon (abonnementen) vergelijken Sim Only vergelijken