Math Murdock

date-icon · 5 minuten leestijd

Wat zijn de aansluitkosten van Sim Only abonnementen per provider?

Bij het afsluiten van een Sim Only abonnement komen allerlei zaken meekijken. Je moet een smartphone hebben die past bij jouw wensen en behoeftes, deze moet beschikken over de juiste hoeveelheid data en belminuten en het moet ook goed werken, zodat je er ook daadwerkelijk mee kunt bellen of op het internet mee kunt gaan.

Bij je abonnement kunnen daardoor al gauw extra kosten komen, zoals de zogeheten aansluitkosten. Nu ben je misschien niet zo thuis in de wereld van elektrische apparaten en kunnen dit soort termen je als Chinees klinken. Want wat zijn aansluitkosten en waarvoor moet je dan betalen? Om een beter beeld te hebben van waarvoor je betaalt bij je Sim Only abonnement is het verstandig om te weten wat deze extra kosten nu inhouden en daarom kun je hier lezen wat dit begrip is en krijg je tips over hoe je zoveel mogelijk op deze kosten kunt besparen.

Inhoud

  1. Wat zijn de aansluitkosten van Sim Only abonnementen per provider?
  2. Wat zijn aansluitkosten?
  3. Hoeveel aansluitkosten betaal je per provider?
  4. Abonnementen vergelijken
  5. Tips voor tijdens het oversluiten van je Sim Only abonnement

Wat zijn aansluitkosten?

Wanneer je een Sim Only abonnement afsluit bij je provider moet er nog van alles geregeld worden. Na het kiezen van het juiste abonnement bij je telefoon moet dit abonnement nog klaargemaakt worden om gebruikt te kunnen worden. Dit wordt aansluiten genoemd. Je provider zorgt er dan voor dat je abonnement op het netwerk van de aanbieder aangesloten wordt op het moment dat jij je nummer activeert. Bij deze activering zijn kosten verbonden en deze kosten zijn de aansluitkosten. Deze kosten worden soms ook wel eenmalige kosten of administratiekosten genoemd.

Aansluitkosten worden verrekend op de eerste betaling die je van je abonnement moet doen. Deze betaling is eenmalig. Zodra je betaald hebt, kun je onbeperkt van je nieuwe abonnement gebruikmaken. Op je factuur staat aangegeven wanneer je je aansluitkosten hebt betaald (of moet betalen) en hoe hoog deze kosten zijn. Per provider is het bedrag dat je aan aansluitkosten moet betalen anders.

Hoeveel aansluitkosten betaal je per provider?

Er bestaat geen wettelijk vastgezet bedrag van hoeveel aansluitkosten mogen bedragen. Iedere provider mag zelf bepalen hoeveel het aansluiten op het netwerk mag kosten. Mede hierdoor kan hetzelfde abonnement bij een concurrent goedkoper zijn. Het is daarom belangrijk om ook met de aansluitkosten rekening te houden wanneer je een abonnement afsluit.

Over het algemeen kan je rekening houden met de volgende gemiddelde aansluitkosten van alle grote providers:

Provider Aansluitkosten
KPN €25
Vodafone/Ziggo €25
Simpel €20
Ben €20
Lebara €15
Simyo €14,99

Onder voorbehoud van wijzigingen. Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend.

Voor zover bekend is Budget Mobiel de enige provider waar je niet standaard voor aansluitkosten hoeft te betalen.

De aansluitkosten zijn gemiddeld gerekend. Het kan afhangen van je abonnement of deze kosten hoger of lager liggen. Daarbij hoef je geen aansluitkosten te betalen als je al klant bent bij dezelfde provider als waar je het Sim Only abonnement afsluit.

Abonnementen vergelijken

Alle providers bieden abonnementen aan voor verschillende modellen telefoons, Sim Only abonnementen en prijzen. Je kunt deze abonnementen met elkaar vergelijken, zodat je weet welke het beste bij je past. Hier zie je in één oogopslag wat alle voor- en nadelen zijn van de vergeleken abonnementen. Je vergelijkt alle Sim Only abonnementen heel eenvoudig en kunt hierdoor de laagste prijs voor het beste abonnement krijgen. Het gebruiken van de vergelijker is altijd aangeraden als je een abonnement af wilt sluiten, niet alleen als je kijkt naar aansluitkosten maar ook naar bijvoorbeeld de grootte van je bundel en je maandelijkse aflossing.

Tips voor tijdens het oversluiten van je Sim Only abonnement

Ben je van plan om een nieuw Sim Only abonnement af te sluiten? Let dan op verschillende zaken zodat je zo goedkoop mogelijk uit bent. Hierbij enkele tips die je hierbij helpen:

  • Alle providers bieden verschillende abonnementen aan. Kijk daarom altijd even rond op de website van je provider of in de resultaten van de vergelijker wat er allemaal mogelijk is. Misschien kom je wel achter betere voorwaarden dan waar je in het begin aan dacht en kun je ook opties kiezen waar je het bestaan niet eens van wist.

  • Vergelijk alle mogelijke providers met elkaar. Vaak hebben juist kleinere aanbieders als Hollandsnieuwe extra leuke Sim Only abonnementen beschikbaar.

  • Wil je een abonnement van een bekendere provider, omdat je bijvoorbeeld al televisie en/of internet bij bijvoorbeeld KPN afneemt? Kijk dan of er combinatiedeals beschikbaar zijn. Bij veel providers die meerdere vormen van telecom aanbieden kun je goedkoper uit zijn als je alles in één pakket aanschaft. Bestaande pakketten zijn eenvoudig om te zetten naar een uitgebreider pakket met Sim Only. Bovendien hoef je bij deze deals vaak geen aansluitkosten te betalen.

  • Er lopen bijna altijd wel acties bij providers voor Sim Only abonnementen. Hierdoor kun je nog meer besparen op de kosten van je Sim Only abonnement. In de vergelijker worden deze acties mee verwerkt, zodat je ook hier kunt profiteren van de laagste prijs.

  • Via de vergelijker vind je altijd de abonnementen met de laagste prijs, die je hier ook meteen voor die prijs kunt afsluiten. Je hoeft niet meer op de site van de provider te zoeken of bij een servicewinkel langs te gaan om het abonnement te vragen en wellicht niet meer terug te vinden. Dit oversluiten is gebeurd in een mum van tijd en volledig veilig.