Math Murdock

date-icon · 5 minuten leestijd

Hoe maak je een wifi-hotspot op je telefoon in 4 stappen (iOS & Android)

Wanneer op vakantie bent, onderweg in bijvoorbeeld de trein of op een plaats waar er geen goed werkende wifi te vinden is, kan gebruikmaken van je laptop of tablet best lastig worden. Als je dan een film wilt kijken, iets belangrijks moet opzoeken of een voetbalwedstrijd in je tuinstoel op de camping wilt volgen kan dit lastig worden.

Graag zal je daarom op locatie of waar je maar wilt zelf wifi tevoorschijn willen toveren. Het voordeel is dat dit heel eenvoudig kan met een wifi-hotspot op je telefoon.

Inhoud

 1. Hoe maak je een wifi-hotspot op je telefoon in 4 stappen (iOS & Android)
 2. Hoe werkt een wifi-hotspot?
 3. Wifi-hotspot activeren op een Apple-toestel
 4. Ga naar je Instellingen
 5. Kies voor je ‘Persoonlijke hotspot’
 6. Personaliseer je hotspot
 7. Zet aan en geniet
 8. Wifi-hotspot activeren op een Android-toestel
 9. Ga naar je Instellingen
 10. Activeer je mobiele hotspot
 11. Kies een wachtwoord
 12. Laat andere apparaten profiteren
 13. Let op met het gebruik van je wifi-hotspot

Hoe werkt een wifi-hotspot?

Een wifi-hotspot zorgt ervoor dat je gebruik kunt maken van de internetbundel die je op je telefoon hebt, maar dan ook op andere apparaten. Zo kunnen je laptop, je tablet of de telefoon van een vriend verbinden met jouw telefoon en kunnen deze gebruikt worden voor wat jij of je vriend willen opzoeken. Het instellen van een wifi-hotspot op je telefoon is eenvoudiger dan het klinkt.

Bij een wifi-hotspot moet je eraan denken dat jouw telefoon tijdelijk werkt als een draagbare router. Dit betekent dat de internetverbinding afkomstig is van jouw telefoon. Als je de mobiele wifi-hotspot aanzet, kunnen alle elektrische apparaten die het wachtwoord kennen en in de buurt zijn met de hotspot verbinding maken. Zo kunnen deze apparaten op dezelfde manier werken als wanneer je gebruikmaakt van een standaard wifi-verbinding.

Voor het gebruikmaken van de wifi-hotspot hoeven de andere apparaten alleen de wifi-verbinding aan te zetten en jouw telefoon te selecteren. De wifi-hotspot staat niet automatisch aan op je telefoon en moet je daarom zelf instellen. Dit kan in vier eenvoudige stappen die voor iedere gebruiker te volgen zijn. Het enige waar je op moet letten is het besturingssysteem van je telefoon.

Wifi-hotspot activeren op een Apple-toestel

Bij Apple werken ze altijd net iets anders dan bij Android. Hier wordt gebruikgemaakt van het eigen besturingssysteem iOS. Om op iOS je wifi-hotspot aan te zetten zet je ongeveer dezelfde stappen als bij een Android-telefoon, maar dan net even op een andere manier. Om je wifi-hotspot bij Apple te activeren volg je de volgende stappen:

1. Ga naar je Instellingen

Ga naar de app van je Instellingen (het tandwieltje). Hier kun je alle instellingen die je kunt wijzigen aan je telefoon aanpassen zoals jij dat wilt. Het activeren van je wifi-hotspot hoort hier ook bij. Druk hierbij op de toets voor ‘Mobiel netwerk’.

2. Kies voor je ‘Persoonlijke hotspot’

Bij iOS heet je wifi-hotspot je ‘Persoonlijke hotspot’. Verder zijn beide zaken hetzelfde. Als je hierop drukt kun je ervoor kiezen om je persoonlijke hotspot te activeren.

3. Personaliseer je hotspot

Niet iedereen in jouw fysieke omgeving hoeft gebruik te kunnen maken van je hotspot. Maak daarom een eigen naam aan en geef je wifi-hotspot een wachtwoord. Maak dit wachtwoord simpel genoeg om te onthouden, maar niet zo simpel dat iedereen hem kan weten.

4. Zet aan en geniet

Ga naar je notificatiemenu en zet je persoonlijke hotspot aan. Deze verschijnt dan in het rijtje van kiesbare wifi-netwerken, zodat je je andere apparaten erop kunt aansluiten.

Wifi-hotspot activeren op een Android-toestel

Android is het grootste besturingssysteem van smartphones. Merken als Samsung, Huawei en Nokia maken gebruik van dit systeem. Om je wifi-hotspot op je Android-telefoon te activeren volg je de volgende stappen:

1. Ga naar je Instellingen

Bij je Instellingen (het tandwieltje in je apps) zorg je ervoor dat je de wifi-hotspot aan kunt zetten. Zoek in het lijstje met instellingen naar het kopje ‘Mobiel netwerk’ en klik hierop. Afhankelijk van welk model je hebt kan deze functie ook ‘Netwerk en internet’ heten. Voor de rest betekenen ze hetzelfde en volg je de rest van de stappen op dezelfde manier.

2. Activeer je mobiele hotspot

In de tab van ‘Mobiel netwerk’ kun je ervoor kiezen om te klikken op ‘Mobiele hotspots’. Als je deze term niet kunt vinden, bestaat de kans dat deze staat onder naam ‘tethering’. Tethering is de meer technische naam voor het maken van een mobiele hotspot. Zet hier de functie aan, zodat je via je notificatiemenu altijd je hotspot kunt activeren.

3. Kies een wachtwoord

Je wilt natuurlijk alleen dat jijzelf en/of je vrienden gebruik kunnen maken van je wifi-hotspot. Geef daarom je wifi-hotspot een naam die goed te vinden is en stel een wachtwoord in. Maak dit wachtwoord niet te makkelijk, maar goed te onthouden voor jezelf.

4. Laat andere apparaten profiteren

Wanneer je mobiele hotspot aanstaat, verschijnt er een melding op je telefoon. Hierbij kun je zien hoeveel apparaten er zijn verbonden met jouw wifi-hotspot. Hier kun je zelf ook weer je hotspot uitzetten als deze niet meer gebruikt wordt.

Let op met het gebruik van je wifi-hotspot

Het gebruik van je wifi-hotspot is heel handig en als je eenmaal met de hotspot verbonden bent geweest, hoef je een volgende keer niet opnieuw het wachtwoord in te stellen. Zo makkelijk als het systeem is, zo goed moet je op het gebruik van een mobiele wifi-hotspot letten. Er kunnen namelijk nadelige gevolgen aan kleven als je de hotspot niet goed gebruikt.

Schakel wanneer je de hotspot niet meer nodig hebt je wifi-hotspot uit. Hiermee voorkom je dat je databundel snel leeg raakt. Ieder apparaat dat verbonden is aan jouw netwerk, gebruikt de data vanuit jouw bundel. Als dit op is, geldt dat voor alle apparaten dus ook je telefoon. Houd er rekening mee dat je laptop meer data verbruikt dan je telefoon. Daarnaast vreet het als mobiele hotspot veel energie, waardoor je telefoon snel leeg kan raken. Als deze uitvalt, werkt de wifi-hotspot ook niet meer en zit je met twee problemen. Het gebruik van een wifi-hotspot van je telefoon biedt uitkomst wanneer je echt internet nodig hebt, maar probeer dit altijd zoveel mogelijk binnen te perken te houden, anders kan het nog eens een duur grapje worden.

Wil je meer data voor je telefoonabonnement of sim only abonnement? Wij hebben een telefoon abonnement en sim only vergelijker die alle abonnementen van alle providers op een rijtje stelt op basis van jou wensen. Start met vergelijken en bespaar!