Math Murdock

date-icon · 5 minuten leestijd

Wat is VoIP en hoe werkt het? Bellen via het internet

In 1988 gebeurde er iets bijzonder tijdens een live tv uitzending van een talentenshow. De presentator Henny Huisman gaf aan dat het mogelijk was om jouw stem via de telefoon door te geven. Het gevolg? Het complete netwerk in Nederland vloog eruit; zelfs hulpdiensten hadden geen bereik meer.

Dit had puur te maken met het feit dat het netwerk niet voorbereid was op 1,2 miljoen mensen die op hetzelfde moment gingen bellen. Anno 2020 is dat gelukkig compleet veranderd. Het is nu zelfs mogelijk om te bellen via het internet.

Inhoud

 1. Wat is VoIP en hoe werkt het? Bellen via het internet
 2. Bellen via het internet
 3. Wat is VoIP en hoe werkt het?
 4. Wat heb ik er voor nodig?
 5. Wat zijn de voordelen van VoIP?
 6. VoIP Services

Bellen via het internet

Normaliter als je met een telefoon belt, moet je hier een bepaald bedrag voor betalen. Dat is bij bellen via het internet absoluut niet het geval. Bellen via het internet wordt aangeduid met de term VoIP; Voice over IP. Deze manier van bellen heeft het analoge telefoonverkeer in de afgelopen reeds voorbijgestreefd. Een situatie zoals die in de inleiding geschetst is, gaat dus nooit meer voor komen.

In dit artikel laten we jou graag nader kennis maken met deze manier van bellen. We bespreken hoe VoIP werkt, wat je ervoor nodig hebt en van welke software je zoal gebruik kunt maken. Uiteraard maken we ook het vergelijk tussen VoIP en de analoge manier van telefoneren.

Wat heb ik er voor nodig?

Heb je voor VoIP een speciale VoIP telefoon nodig? Ja, dat heb je zeker nodig. Deze speciale telefoons worden specifiek ontwikkeld om telefonie via VoIP zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Als je gebruik van VoIP wilt gaan maken, heb je de volgende zaken sowieso nodig:

 • Een speciale VoIP telefoon.
 • Een (zakelijk) telefoonnummer. Je kunt hiervoor een nieuw telefoonnummer afsluiten, maar je kunt ook jouw huidige nummer behouden.
 • Een VoIP pakket; dit pakket kan inclusief of exclusief onbeperkt bellen zijn. Met name voor grote bedrijven is het interessant om onbeperkt te kunnen bellen. Maar, je kunt ook voor een basis abonnement kiezen waarbij je slechts 2 tot 5 cent per minuut hoeft te betalen.
 • Voldoende bandbreedte. Om naar wens gebruik van VoIP te kunnen maken, moet de internetverbinding sterke genoeg zijn. Middels handige hulpmiddelen en apparaten is het altijd mogelijk om de bandbreedte te versterken/verbeteren.

Wat is VoIP en hoe werkt het?

De term VoIP staat voor Voice over IP. Deze term heeft met name betrekking op de technische achtergrond van een telefoongesprek. Bij een VoIP telefoongesprek wordt het hele gesprek omgezet in zogeheten pakketjes. Deze pakketjes bevatten alleen maar enen en nullen en worden door software op een slimme manier verpakt. Het gevolg hiervan is dat er veel minder capaciteit nodig is voor één telefoongesprek. Met alle telefoongesprekken die dagelijks in Nederland gevoerd worden, scheelt dit dus ongelooflijk veel capaciteit.

Deze voordelen spreken met name (grote) bedrijven aan. Voor grote bedrijven is het van belang dat zij telefonisch altijd bereikbaar zijn. Via VoIP is het dan ook nog eens mogelijk om tijd en geld te besparen. Wat dat betreft biedt deze manier van telefoneren meerdere voordelen voor (grote) bedrijven. Maar, ook als jij even met jouw zus uit Canada wilt bellen, biedt VoIP meerdere voordelen.

Wat zijn de voordelen van VoIP?

Zo, je weet nu enigszins wat VoIP is en wat je hiervoor nodig hebt. Je vraagt je nu misschien nog af: waarom zou ik gebruik gaan maken van VoIP? Mogelijk kunnen onderstaande voordelen van VoIP je meer duidelijkheid geven.

Een van de voordelen is dat je onwijs veel geld kunt besparen. Je hoeft niet meer allemaal losse smartphones te kopen en bijbehorende abonnement af te sluiten. Nee, je kunt gebruik maken van een bundelkorting. In dat geval heeft een ieder binnen jouw bedrijf de mogelijkheid om VoIP te gebruiken. Het is dan ook een feit dat VoIP met name voor grote bedrijven uitermate interessant is.

Daarbij komt ook nog eens dat je voicemail per mail kunt ontvangen, dat je op bepaalde tijdstippen de VoIP door kunt schakelen naar je mobiel en dat je minder bekabeling hebt. Bovendien is het thuiswerken in de afgelopen jaren steeds populairder geworden; bellen via internet stelt je ook eenvoudig in staat om te gaan thuiswerken. Alle medewerkers van het bedrijf kunnen vanuit huis bellen, terwijl ze daar wel het zakelijke nummer voor gebruiken. Ideaal!

Tot slot is het ook zo dat je VoIP met meerdere functies uit kunt breiden. Denk hierbij aan automatisch doorverbind services, mogelijkheid om gesprekken op te nemen en mogelijkheid om een wachtrij in te stellen c.q. te hanteren.

VoIP Services

In sommige gevallen kan je ook gratis gebruik maken van bellen via het internet. Daar kan je dan een zogeheten VoIP Service voor gebruiken. In onderstaande lijst hebben wij de meest populaire services voor thuisgebruik opgesomd:

 • Voipbuster
 • Zoom (Meest gebruikte)
 • Whatsapp Voip
 • Skype
 • WeChat
 • Google Duo
 • FaceTime

Bij het uitkiezen van een VoIP Service moet je goed rekening houden met het gebruik. Ga je jouw gehele onderneming gebruik laten maken van de VoIP service? Dan is het aan te raden om voor een professionele partij te gaan. Deze partij regelt de VoIP in jouw bedrijf, zorgt voor de installatie en zorgt voor de perfecte uitvoering hiervan.

Zoek je een mogelijkheid om met een familielid of vriend uit het buitenland gratis te kunnen bellen? Dan bieden de hierboven genoemde VoIP servies een perfecte uitkomst. Let op: bij sommige van deze providers (FaceTime, Whatsapp en Google Duo) heb je een smartphone of tablet nodig.