Math Murdock

date-icon · 6 minuten leestijd

Wat is het verschil tussen een modem en een router?

Als je eenmaal een internetabonnement voor thuis hebt afgesloten, krijg je een pakket van de provider thuis geleverd. In dit pakket bevinden zich onder meer een installatie instructie en de benodigdheden daarvoor.

In dit pakket vind je, afhankelijk van het soort abonnement, een modem of een router terug. deze apparaten lijken in de basis op elkaar, maar hebben toch enkele kenmerkende verschillen. De verschillen tussen een modem en een router vind je in dit artikel terug.

Wat is een modem?

Zowel een modem als een router zijn apparaten die betrekking hebben op de internetvoorziening in jouw huis. De term modem is een afkorting voor de termen Modulator Demodulator. Het modem pakt de internetverbinding van de provider op en brengt zodoende het internet naar jouw huis toe. Als je géén modem hebt, is het dus ook niet mogelijk om thuis toegang tot het internet te hebben.

Wat is een router?

Een router is binnenshuis het aangewezen apparaat om het internetsignaal te verspreiden. Alle elektronisch apparaten in huis zijn zodoende in staat om het internet te gebruiken; de router verzorgt dus de verbinding tussen het internetsignaal en de apparaten in jouw huis.

Wat is verschil tussen een modem en een router?

Het belangrijkste verschil is dus terug te vinden in de verbinding. Een modem staat in contact met de provider, terwijl een router in contact staat met de apparaten in jouw huis. Met deze zin is het verschil eigenlijk concreet uitgelegd.

Om van internet in jouw huis gebruik te kunnen maken, is het noodzakelijk om een internet abonnement af te sluiten. Ben je nog op zoek naar een geschikt internetabonnement? Daarvoor ben je bij provider-vergelijker.nl aan het juiste adres; je vergelijkt bij ons alle abonnementen en sluit vervolgens het gewenste abonnement direct af. Na het afsluiten van het abonnement krijg je dus een installatiepakket thuis geleverd met daarin onder meer een modem en een router. Maar, wat is nou het verschil?

Modem krijg je altijd van de provider

Heb je een nieuw internet abonnement afgesloten? Dan krijg je standaard van de provider een modem geleverd. Dit modem staat namelijk in verbinding met de provider en is dus onmisbaar voor het gebruik maken van het internet. Bij veel providers krijg je óók een router meegeleverd, maar deze is niet altijd van de gewenste kwaliteit. Je kunt er daarom voor kiezen om nog een nieuwe router te kopen, waarover je later meer informatie kunt vinden.

Modem-router kan ook twee-in-één!

Beide apparaten vullen elkaar dus eigenlijk prima aan. Het nadeel is alleen dat je twee van deze kastjes in bijvoorbeeld je meterkast hebt hangen. Dit neemt de nodige ruimte in beslag en bovendien kan je te maken krijgen met ruis op het signaal. Om deze nadelen teniet te doen, kiezen sommige providers ervoor om beide apparaten samen te voegen. zijn. Een zogeheten modemrouter is een combinatie van beide apparaten. Het voordeel hiervan is dat je niet meer twee losse apparaten hebt, maar slechts één apparaat.

Waarop letten bij kopen router?

Voldoet de geleverde router niet aan jouw verwachtingen? Dan kan je er voor kiezen om zelf een nieuwe router te gaan kopen. Waar moet je opletten bij het aanschaffen van een nieuwe router? Allereerst moet je goed naar het modem kijken. Er bestaan namelijk verschillende soorten modems, waaronder een USB modem, een Kabel modem en een Ethernet ADSL modem. Deze modems hebben allemaal een specifieke router nodig en daar moet je dus goed op letten. Let daarnaast op de maximale snelheid die de router kan leveren, op het aantal ethernet poorten, op de Wifi-banden, op het merk en op de prijs-kwaliteitsverhouding.

Hoe installeer je een router?

Zoals gezegd krijg je van jouw nieuwe internetprovider een installatiepakket geleverd. In dit pakket zit een duidelijke installatie instructie. Maar, wat nou als je een nieuwe router aangeschaft? Hoe moet je deze dan installeren? Dat is gelukkig niet al te lastig. Volg onderstaand stappenplan op voor het installeren van een draadloze router:

Stap 1: sluit de kabel die uit het modem komt aan op de poort van de router. Kies hierbij voor de WAN of voor de internet poort.

Stap 2: sluit vervolgens een computer/laptop aan of één van de andere vrije poorten van de router.

Stap 3: stop nu de adapter van de router in het stopcontact.

Stap 4: log nu vanaf de computer in op de router. Dit doe je door het Ip adres van de router in te typen in jouw browser. In veel gevallen is dit 192.168.1.1. Vervolgens kan je de router naar wens installeren.

Kom je er met bovenstaand stappenplan niet uit? Dan kan je ook altijd de meegeleverde handleiding raadplegen.

Last van slechte internet verbinding?

Heb je last van een slechte internet verbinding? Dan is het mogelijk de hoogste tijd om over te stappen naar een nieuwe provider óf om een nieuwe router aan te schaffen. Je kunt er ook voor kiezen om contact op te nemen met je huidige provider; mogelijk kunnen zij een monteur langs sturen om de internetverbinding in jouw huis te verbeteren. Uiteraard is het dus ook een goede optie om een nieuwe router te kopen, maar welke router moet je dan aanschaffen? Hieronder vind je een top 3 van de beste routers.

Top 3 beste routers

Als je op zoek naar een nieuwe router bent, kan je het beste voor één van de volgende drie routers kiezen:

Na het aanschaffen van één van deze routers geniet je ongetwijfeld van sneller internet. Ben je vervolgens nog niet tevreden over de internet verbinding in jouw huis? Dan is het de hoogste tijd om eens nader naar een nieuwe internetprovider te gaan kijken. Via onze website kan je direct alle internetabonnementen met elkaar vergelijken en zodoende de juiste keuze gaan maken. Heb je via onze website het gewenste abonnement gevonden? Dan kan je deze ook direct afsluiten. Ga direct naar onze vergelijker en zet de eerste stap naar een prima functionerende internetverbinding.