date-icon · 8 minuten leestijd

Streamen via internet naar TV | Hoe werkt dat? Chromecast Apple TV, Smart TV

De manier waarop men naar de televisie kijkt, is in de afgelopen jaren compleet veranderd. Dat is onder meer te danken aan de mogelijkheid om programma’s via bijvoorbeeld je smartphone naar de TV te streamen.

Je maakt daarbij gebruik van het internet binnen je huis, waardoor je op een zeer prettige manier naar de televisie kunt kijken. Indien je snel internet in huis hebt, geniet je ook nog eens van haarscherp beeld. Voor het streamen via internet naar je TV is het zeker aan te raden om voor een snel internet abonnement te kiezen; daarover lees je later in dit artikel nog iets meer informatie. Eerst richten we de pijlen op wat streamen precies is.

Inhoud

1. Streamen via internet naar TV | Hoe werkt dat? Chromecast Apple TV, Smart TV
  2. Wat is Streamen naar TV?
  3. Wat heb je nodig om te kunnen streamen naar de TV?
  4. Waarom is het streamen handig?
  5. Hoe kan je streamen via internet naar de TV?
  6. Via de Chromecast
  7. Via de Smart TV
  8. Via de Apple TV
  9. Zo stream je naar je naar de TV
  10. iOS
  11. Android
  12. Hoe stream je naar je tv zonder Wi-Fi?
  13. Welke diensten ondersteunen streamen naar TV?
  14. YouTube
  15. Netflix
  16. Videoland
  17. Pathé Thuis
  18. Amazon Prime Video
  19. NLZiet
  20. Hoe kan je het beste streamen naar de TV?

Wat is Streamen naar TV?

Streamen naar de TV betekent eigenlijk dat je een bepaald bestand via de internetverbinding op je televisie af gaat spelen. Bij het streamen naar je televisie vergroot je dus eigenlijk alles wat je op het beeldscherm van je laptop/tablet/smartphone ziet. Die beelden worden min of meer uitvergroot en op je televisie weergegeven. Dit levert behoorlijk veel voordelen op, aangezien je bijvoorbeeld met meerdere tegelijkertijd naar een bepaalde film of serie kunt kijken.

Wat heb je nodig om te kunnen streamen naar de TV?

Wanneer je wilt streamen naar de tv heb je het volgende nodig:

• Een werkende internetverbinding
  • Een televisie
  • Een smartphone/tablet/laptop
  • Een Chromecast, Smart TV en Apple TV

Allereerst heb je een apparaat nodig waarmee je een film of een serie af kan spelen. In de meeste gevallen is dat een smartphone, een tablet of een laptop. Daarnaast heb je uiteraard een functionerende televisie nodig en heb je een snelle internetverbinding nodig. Met een snelle internetverbinding ben je in staat om het beeld zonder ruis en met een hoge kwaliteit te streamen. Tot slot heb je ook nog een apparaat nodig die de connectie tussen de televisie en de smartphone/tablet/laptop weet te maken. Hierbij kan je kiezen voor bijvoorbeeld een Chromecast, Smart TV en Apple TV.

Waarom is het streamen handig?

Het streamen naar je televisie is om meerdere redenen onwijs handig. Het is niet alleen vele malen prettiger om naar een groot beeldscherm (tv) te kijken dan naar een kleiner beeldscherm (smartphone). Maar je kan ook dankzij het streamen zorgen dat je met een groter gezelschap naar de favoriete films en series kunt kijken. Jullie kunnen immers met een grote groep mensen voor de televisie kruipen.

Daarnaast zorgt de streaming er ook voor dat je extra kunt genieten van de films en series. Je kunt immers op een groot beeld kijken, waarbij je bijvoorbeeld ook nog gebruik kunt maken van een hoogwaardig geluidssysteem. Je zorgt daarmee voor meer beleving en kunt dus nóg intenser genieten van allerlei spannende films, komische films en je favoriete YouTube filmpjes.

Hoe kan je streamen via internet naar de TV?

Om programma’s te kunnen streamen, heb je een werkende internetverbinding nodig, want de beelden vanaf je smartphone/tablet/laptop moeten namelijk draadloos naar de televisie gestuurd worden. De TV kan deze beelden opvangen op drie manieren:

Via de Chromecast

De Chromecast is een innovatief product van Google en kan op een immense populariteit rekenen. Het is een klein apparaatje dat je in het stopcontact en in één van de HDMI aansluitingen van je televisie moet doen. Door vervolgens de Google Home App te downloaden, kan je direct allerlei programma’s via je smartphone/tablet/laptop naar de televisie streamen. De beelden worden eigenlijk via de smartphone naar de Chromecast gestuurd, waarna de Chromecast ervoor zorgt dat de beelden op de televisie getoond worden. Absoluut voordeel van deze variant is dat een Chromecast relatief voordelig is en dat de installatie ook makkelijk verloopt.

Bekijk hier de Chromecast.

Via de Smart TV

Een andere populaire optie is Smart TV. Het voordeel hiervan is namelijk dat je geen extern apparaat meer nodig hebt; dus geen laptop, smartphone of tablet. Nee, op de televisie zelf staan al meerdere apps geïnstalleerd, waaronder YouTube en Netflix. Via de televisie kan je dus direct gebruik maken van deze apps. Het streamen verloopt daardoor ook uiterst makkelijk, aangezien de programma’s dus al zélf op je televisie staan. Dit geldt voor bijvoorbeeld YouTube en Netflix. Wil je echter graag van bijvoorbeeld NLZiet of NPO Gemist gebruik willen maken? Dan kan je via de internet app alsnog op zoek naar deze programma’s en de programma’s alsnog op je TV streamen.

Bekijk hier de LG OLED55C9PLA.

Via de Apple TV

Deze dienst van Apple is louter geschikt voor apparaten van het merk Apple. Middels Airplay kan je alle beelden van bijvoorbeeld je iPhone, iPad of MacBook naar de televisie streamen. Je bedient de streaming via het externe apparaat, waardoor je altijd de optimale controle behoudt. Houd wel rekening met een relatief hoge aanschafprijs.

Bekijk hier de Apple TV 4K 64GB

Zo stream je naar je naar de TV

Nu je weet welke apparatuur je moet aanschaffen of al hebt moet je nog 1 stap doorlopen namelijk: de beelden daadwerkelijk streamen naar de TV. Dat kan je heel makkelijk om deze twee iconen de drukken op je laptop, smartphone of tablet.

Aangezien het afhangt welk besturingssysteem hebt leggen we het voor iOS en android apart uit.

iOS

Wanneer je op een iOS (apple) device zit, dan zie rechtsboven in het icoontje waarbij je vervolgens het streamen naar de tv kan gaan starten.

Macbook

Voor op een laptop geld dat hetzelfde, die kan je ook rechtsboven in vinden. Maar, streamen vanaf je macbook werkt alleen met de Apple TV.

Android

Wanneer je op een Android device zit, dan zie rechtsboven in het icoontje waarbij je vervolgens het streamen naar de tv kan gaan starten.

Hoe stream je naar je tv zonder Wi-Fi?

Is het ook mogelijk om beelden naar je televisie te streamen zónder Wi-Fi? Ja, dat is zeker mogelijk met de Chromecast. Je kunt daarbij gebruik maken van de Chromecast-gastmodus. Deze modus geeft gebruikers de mogelijkheid om, zonder met het Wi-Fi netwerk van de HDMI-stick verbonden te zijn, toch content naar de Chromecast te casten. Lees hier meer over hoe Chromecast-gastmodus werkt.

Welke diensten ondersteunen streamen naar TV?

Het streamen van content naar de televisie is in de afgelopen jaren onwijs populair geworden. Het gevolg daarvan is dat meer en meer diensten het streamen naar de TV ondersteunen. Hieronder bespreken we de belangrijkste c.q. meest gebruikte diensten in het kort.

YouTube

Ja, het is mogelijk om alle filmpjes van YouTube naar je televisie te streamen. Bij Smart TV zit deze app al standaard op de televisie, terwijl je bij Apple TV en Chromecast gebruik kunt maken van de mobiele app van YouTube.

Netflix

Al in 1997 werd Netflix opgericht in Amerika, maar pas sinds enkele jaren is het écht populair geworden. Dat is ook het geval in Nederland; naar schatting hebben meer dan 3 miljoen Nederlanders een abonnement bij Netflix afgesloten. Voor deze grote groep gebruikers is het mogelijk om alle films en series via dit platform te streamen naar de televisie.

Videoland

Sinds enige tijd is Videoland in Nederland de concurrentie aangegaan met Netflix. Dit platform biedt andere series en films aan, waardoor het zich op bepaalde vlakken absoluut weet te onderscheiden ten opzichte van Netflix. Na het afsluiten van een abonnement kan je middels de Videoland app alle beschikbare programma’s, series en films naar je televisie streamen.

Pathé Thuis

Een ander populair Nederlands initiatief is Pathé Thuis. Met deze dienst ben je in staat om te genieten van allerlei films, waarbij je géén abonnement af hoeft te sluiten. Je kunt bij Pathé Thuis namelijk elke film downloaden en daar een bepaald bedrag voor betalen. Ook is het mogelijk om films te huren, zodat je deze films binnen een bepaalde termijn kunt bekijken. De films via Pathé Thuis stream je dus ook moeiteloos naar je televisie.

Amazon Prime Video

De Amerikaanse gigant Amazon is ook met een eigen streamingdienst gekomen. Via Amazon Prime Video kan je naar onwijs veel films en series kijken. In grote getalen lijkt Amazon Prime Video op Netflix, waarbij het echter niet mogelijk is om te streamen via de Google Chromecast. Voor Amazon Prime Video heb je de Amazon Fire TV Stick nodig.

Amazon Prime Video

Tot slot willen we ook dit Nederlandse initiatief nog aanstippen. Via NLZiet kan je nagenoeg alle programma’s die op de Nederlandse televisie uitgezonden zijn terug kijken. Het is daarnaast óók mogelijk om naar programma’s te kijken die (nog) niet via de televisie uitgezonden worden. Ook alle content van NLZiet kan je perfect streamen naar je TV!

Hoe kan je het beste streamen naar de TV?

Wil je graag van één van bovenstaande streaming diensten gebruik maken? Dan moet je dus allereerst voor een Chromecast, voor Apple TV of voor Smart TV kiezen. Vervolgens is het zaak om dit programma te installeren en je favoriete film, serie of programma aan te zetten. Maar, daar heb je bij voorkeur wel razendsnel internet voor nodig. Vergelijk hier direct alle internet abonnementen, zodat je zonder enige ruis van bijvoorbeeld Netflix, Videoland of NLZiet kunt genieten. Razendsnel internet zorgt voor perfect beeld en geluid; geen haperingen, geen ruis en nooit onnodig lang wachten op het bufferen van content. Dat klinkt als muziek in de oren, toch? Vergelijk direct alle internet abonnementen en geniet nóg meer van het streamen naar je TV!