date-icon · 8 minuten leestijd

Hoe installeer je een Apple tv? Een handleiding voor dummies

De Amerikaanse techgigant Apple heeft al enkele jaren de markt van smartphones & tablets in handen. Ook in andere markten begint het aandeel van Apple steeds groter te worden; dat is onder meer het geval in de markt van interactieve televisies. Dit is te danken aan de onwijs innovatieve Apple TV.

Een Apple TV is eigenlijk véél meer dan alleen een apparaat waarmee je naar televisie kunt kijken. Het is met dit apparaat namelijk ook mogelijk om naar films, video’s en foto’s te kijken. Je kunt de televisie op een zeer interactieve manier gebruiken; één van de meest voorname redenen waarom dit apparaat zo populair geworden is.

Heb je recent een Apple TV aangeschaft? Of ben je van plan om deze televisie aan te gaan schaffen? Verstandige keus! Het enige waar je goed op moet letten, is de installatie van deze televisie. Je moet namelijk de juist stappen zetten en de televisie op de juiste manier aan gaan sluiten. Hoe je dat exact kunt doen, lees je in dit uitgebreide artikel. In dit artikel vind je veel praktische informatie over het installeren van een Apple TV, inclusief een duidelijk stappenplan. Volg dit stappenplan en installeer je Apple TV op de juiste manier!

Inhoud

1. Hoe installeer je een Apple tv? Een handleiding voor dummies
  2. Verschillende generaties van de Apple TV
  3. Wat heb je nodig voor de installatie van een Apple TV?
  4. De installatie van een Apple TV
  5. Gaat de Apple TV niet aan?
  6. Heb je een Apple TV zonder Apple TV Remote?
  7. Hoe kan je de Apple TV aan meerdere iOS apparaten koppelen?
  8. Welke apps kan je downloaden?
  9. Hoe belangrijk is een goede internetverbinding?

Verschillende generaties van de Apple TV

Het is allereerst goed om te weten dat Apple al meerdere generaties uitgebracht heeft. Anno 2020 heb je de keus uit de Apple TV 4K (vanaf 199 euro) en de Apple TV 4e generatie (vanaf 159 euro). Het eerstgenoemde model is het meest nieuwe model en biedt onder meer ondersteuning voor 4K beeld. Bovendien heeft deze televisie een vernieuwde afstandsbediening, waarmee je met behulp van spraakbediening van zender kunt wisselen.

Voordat je met de installatie kunt beginnen, moet je zien te achterhalen welke variant van de Apple TV jij hebt. De installatie van deze televisies is niet al te verschillend, maar wél de manier waarop je gebruik van het apparaat kunt maken. In beide gevallen is het in ieder geval mogelijk om meer dan duizenden apps en games te installeren.

Het ligt overigens in de lijn der verwachting dat Apple met nieuwe varianten uit gaat komen. De installatie van die varianten is hoogstwaarschijnlijk vergelijkbaar met de installatie van de huidige varianten. Als je in de toekomst een nieuwe Apple TV aanschaft, kan je dus hoogstwaarschijnlijk ook gebruik maken van de informatie uit dit artikel.

Wat heb je nodig voor de installatie van een Apple TV?

Voordat je met jouw Apple TV aan de slag kunt gaan, heb je verschillende benodigdheden nodig. Het is niet zo dat de Apple TV een volledig beeldscherm is, zoals dat bij een gebruikelijke televisie wel het geval is. Nee, de Apple TV is een klein kastje; vergelijk het met de Mediabox van Ziggo. Als je van dit kastje gebruikt wilt maken, dien je dus een separate televisie of ander beeldscherm te hebben. Dat is één van de benodigdheden voordat je Apple TV kunt gaan installeren.

De vereiste die aan dit beeldscherm gesteld wordt, is een HDMI poort. Voor het aansluiten van de Apple TV maak je namelijk gebruik van een HDMI kabel. Heb je een nieuwe Apple TV met 4K beeldondersteuning? Dan dient de HDMI kabel compatibel te zijn met HDMI 2.0 of nog hoger. Alleen op die manier is het mogelijk om te genieten van de beelden in 4K.

Verder heb je ook nog een snelle internetverbinding in jouw huis nodig. Zonder internetverbinding is het simpelweg niet mogelijk om gebruik te maken van een Apple TV. Voordat je met de installatie aan de slag gaat, is het dus de moeite waard om nog eens naar je internetabonnement te kijken. Biedt dit abonnement nog de gewenste snelheid? Of is het wellicht interessant om naar een sneller internet abonnement te gaan kijken? Voor een Apple TV is het absoluut wenselijk dat je een zo’n snel mogelijke internetverbinding hebt.

De installatie van een Apple TV

Heb je een beeldscherm inclusief HDMI poort, een HDMI kabel en een snelle internetverbinding geregeld? Dan kan je de Apple tv gaan starten. Voor de installatie van dit interactieve kastje hebben wij een handig stappenplan opgesteld. Aan de hand van onderstaand stappenplan is het voor dummies ook mogelijk om de Apple TV razendsnel te installeren.

Stap 1: je dient allereerst de Apple TV uit te pakken en alle kabels op tafel neer te leggen.

Stap 2: steek vervolgens de stekker van de Apple TV in het stopcontact. Op die manier voorzie je het kastje van de benodigde stroom.

Stap 3: steek nu de HDMI kabel eerst in de Apple TV en vervolgens in de HDMI poort van de televisie. Heb je een Apple TV 4K? Dan dient dit een kabel te zijn die compatibel is met HDMI 2.0 of hoger.

Stap 4: zet de televisie nu aan. Via de televisie kan je nu het juiste HDMI kanaal instellen. Je krijgt vervolgens toegang tot het configuratiescherm van het kastje. Dit configuratiescherm kan je bedienen met de meegeleverde Apple TV Remote.

Stap 5: de Apple TV staat nu in verbinding met jouw televisie, maar nog niet met het internet. Maak met behulp van het configuratiescherm verbinding met het draadloze netwerk in jouw huis. Daarvoor heb je het wachtwoord van jouw Wifi verbinding nodig of een apparaat met een iOS besturingssysteem:

1. Heb je een smartphone of een tablet van Apple? Dan kan je razendsnel de Apple TV verbinding met het Wifi netwerk laten maken via jouw smartphone of tablet. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is het apparaat naast het kastje te houden. Volg vervolgens de instructies op het beeldscherm op.

2. Heb je geen apparaten van Apple in huis? Dan kan je op het beeldscherm kiezen voor ‘Configureer handmatig’. Je kunt nu handmatig de Apple TV in contact brengen met het Wifi netwerk in jouw huis.

Stap 6: eigenlijk is de installatie nu al nagenoeg klaar. Je kunt nu nog de stappen op het beeldscherm doorlopen en enkele instellingen naar wens instellen.

Stap 7: zodra de configuratie voltooid is, krijg je dat duidelijk op jouw beeldscherm te zien. Je kunt vanaf dat moment starten met het downloaden van apps en het streamen van al je favoriete programma’s, films en series.

Gaat de Apple TV niet aan?

In hele zeldzame gevallen wil het gebeuren dat de Apple TV helemaal niet aan gaat. In 99,9% van deze gevallen zit de stekker van de voeding dan niet goed in het stopcontact óf niet in de Apple TV. Controleer nogmaals de stekkers en probeer vervolgens de Apple TV aan te zetten.

Heb je een Apple TV zonder Apple TV Remote?

Als je een nieuwe Apple TV koopt, wordt deze altijd inclusief een Apple TV Remote geleverd. Heb je een tweedehands Apple TV gekocht waarbij geen Apple TV Remote aanwezig is? Dan kan je nog niet starten met de installatie van het apparaat. Je moet namelijk de beschikking over Apple TV Remote hebben. Zonder deze afstandsbediening is het niet mogelijk om een Apple TV te installeren.

Hoe kan je de Apple TV aan meerdere iOS apparaten koppelen?

Zijn er in jouw huishouden meerdere iOS apparaten aanwezig? Het is een fluitje van een cent om deze apparaten stuk voor stuk aan de Apple TV te koppelen. Zodra deze apparaten gekoppeld zijn, kan je vanaf elk apparaat streamen naar het kastje en dus naar het beeldscherm van jouw televisie.

Het is hierbij wel noodzakelijk dat alle apparaten ingelogd zijn met hetzelfde Apple ID. Mede hierdoor is het niet al te handig om alle apparaten met elkaar te koppelen aan de Apple TV. Als je eenmaal één apparaat aan de Apple TV gekoppeld hebt, kan je gebruik maken van de Remote app op bijvoorbeeld je smartphone of tablet. Met die app is het mogelijk om de Apple TV naar eigen wens in te stellen.

Welke apps kan je downloaden?

Een absoluut voordeel van Apple TV is dat je allerlei programma’s, films en series kunt streamen. Dat is te danken aan de grote hoeveelheid apps die je kunt downloaden. Je kunt bijvoorbeeld de apps van Netflix en YouTube gebruiken. Deze apps zitten standaard al op de Apple TV geïnstalleerd, evenals alle radiozenders ter wereld en verschillende sportkanalen.

Indien gewenst kan je nog véél meer apps downloaden en op je Apple TV installeren. Hiervoor kan je het beste zelf rondkijken in het uitgebreide aanbod.

Hoe belangrijk is een goede internetverbinding?

Als je programma’s, films of series naar jouw televisie gaat streamen, wil je uiteraard dat dit op een prettige manier plaatsvindt. Je zit niet te wachten op buffering, ruis in het beeld of haperend beeld. Kies daarom altijd voor een razendsnel internetabonnement. Met een razendsnel internet abonnement ben je verzekerd van het meeste gebruiksgemak van een Apple TV. Je hoeft nooit te wachten totdat de films/series geladen zijn en je hebt ook nooit meer te maken met haperend beeld. Ervaar je problemen met jouw huidige internetabonnement? Via onze website kan je verschillende internet abonnementen vergelijken en direct het gewenste internetabonnement afsluiten. Kies voor een Apple TV bij voorkeur voor een internetabonnement met een zo’n hoog mogelijke internetsnelheid!