Math Murdock

date-icon · 4 minuten leestijd

Hoe werkt bellen naar het buitenland? De kosten en alles wat je moet weten

Aangezien het reizen naar het buitenland zo makkelijk geworden is, ondernemen we veel reizen. We gaan heerlijk naar de zon toe, op stedentrips of genieten van een heerlijke wintersport.

Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor bijvoorbeeld vrienden, familie en collega’s. Hoe zit het nou als je wilt bellen naar het buitenland? Hoe werkt bellen naar het buitenland en wat zijn de bijbehorende kosten? De antwoorden op onder meer die vragen vind je in dit artikel.

Inhoud

 1. Hoe werkt bellen naar het buitenland? De kosten en alles wat je moet weten
 2. Hoe bel je naar het buitenland?
 3. Landcodes
 4. Let op bij bellen/sms’en vanuit Nederland
 5. Bellen/sms’en tarieven
 6. Bellen/sms’en naar buiten de EU
 7. Bellen/sms’en naar binnen de EU
 8. Bellen vanuit het buitenland
 9. Hoe vind je de goedkoopste tarieven voor bellen naar buiten & binnen de EU?

Hoe bel je naar het buitenland?

Het bellen naar het buitenland werkt nagenoeg hetzelfde als bellen naar iemand die zich in hetzelfde land bevindt. Het enige waar je goed aan moet denken, is dat je de juiste landcode moet gebruiken. Elk land heeft een eigen landcode, waarbij de landcode van Nederland bijvoorbeeld 31 is.

Wil je naar een vriend bellen die in Spanje zit? Dan moet je de juiste landcode van Spanje gebruiken; dat is 34. Om hier naar toe te bellen, dien je de volgende code aan te houden: 00 34 …….., waarbij de puntjes voor het daadwerkelijke telefoonnummer staan.

Ben je in het buitenland en wil je juist naar een Nederlands nummer bellen? Dan is het van belang om de volgende code aan te houden: 00 31 ……, waarbij de puntjes wederom voor het telefoonnummer staan. De landcode van Nederland is immers 31, waardoor je die code moet gebruiken. Overigens moet je het telefoonnummer niet letterlijk overnemen. Stel dat je naar het nummer 020 0100 0110 wilt bellen. Dan moet je de eerste nul weghalen; in dat geval bel je dus vanuit het buitenland naar dit nummer met de volgende code: 00 31 20 0100 1110.

Landcodes

Wil je een overzicht van alle landcodes hebben? Klik dan hier. Zoek de juiste landcode voor het betreffende land op en volg de hierboven beschreven instructies.

Let op bij bellen/sms’en vanuit Nederland

Als je vanuit Nederland naar het buitenland gaat bellen of sms’jes gaat versturen, kan dit mogelijk tot extra kosten leiden. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van jouw telefoon provider en het abonnement dat je afgesloten hebt. Deze extra kosten kunnen behoorlijk oplopen; houd daar dus goed rekening mee. Voor meer informatie over de kosten bij bijvoorbeeld Tele2 kan je hier klikken, voor de kosten bij Vodafone kan je hier klikken en voor de kosten van KPN kan je hier klikken.

Bellen/sms’en tarieven

Voor de exacte tarieven maakt de exacte locatie onwijs veel uit. Het is namelijk een groot verschil of je binnen de Europese Unie belt of buiten de Europese Unie. De verschillende lidstaten van de Europese Unie hebben namelijk afspraken gemaakt over de kosten binnen deze desbetreffende landen. De kosten liggen hierdoor een stuk lager in verhouding met landen buiten de Europese Unie. Houd hier goed rekening mee, aangezien een telefoongesprek naar Amerika behoorlijk in de kosten op kan lopen.

Bellen/sms’en naar buiten de EU

Wil je graag in contact blijven met mensen die zich in een land buiten de Europese Unie bevinden? Maak dan bij voorkeur gebruik van digitale diensten, zoals Whatsapp, Skype en FaceTime. Hierdoor kan je behoorlijk wat kosten besparen.

Bellen/sms’en naar binnen de EU

Het bellen/sms’en binnen de EU is niet al te prijzig. Sinds 15 mei 2019 gelden namelijk de volgende regels:

 • Per sms tussen EU landen: maximaal 6 cent exclusief btw
 • Per belminuut tussen EU landen: maximaal 19 cent exclusief btw

Bellen vanuit het buitenland

Als je je in het buitenland bevindt, is het ook zaak om met bovenstaande rekening te houden. Jouw telefonie bundel geldt ongetwijfeld wel binnen de Europese Unie, maar niet buiten de Europese Unie. Binnen de EU betaal je daardoor de bovengenoemde tarieven, terwijl je buiten de EU onwijs hoge tarieven gaat betalen. Wil je vanuit het buitenland bellen en bevind je je niet in Europa? Dan kan je het beste gebruik maken van bijvoorbeeld Facetime of Skype. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een stabiele internetverbinding. Dat is gelukkig in heel de wereld steeds beter aan het worden!

Hoe vind je de goedkoopste tarieven voor bellen naar buiten & binnen de EU?

Wil je regelmatig bellen naar mensen die in het buitenland zitten? Of zit je zelf regelmatig in het buitenland? Dan is dit zeker een aspect waar je goed op moet letten bij het vergelijken van verschillende sim-only abonnementen. Via onze website kan je de verschillende sim-only abonnementen van alle providers binnen Nederland vinden. Je kunt deze abonnementen met elkaar vergelijk en bijvoorbeeld extra attentie leggen op de kosten voor het bellen naar binnen & buiten de EU. Door voor het voordeligste abonnement te kiezen, kan je flink wat geld gaan besparen op de lange termijn. Klik hier om direct naar onze vergelijker te gaan en zorg ervoor dat je nooit teveel betaald!